Primo Grill de beste barbecue ter wereld!!

Primo Grill

De uitstekende kwaliteit van het keramiek, de baanbrekende gedachte achter deze barbecue, zijn uitgesproken ovalen vormgeving (gepatenteerd) en moderne uitzicht maken van uw Primo Grill een uitzonderlijk toestel: de volledig keramische opbouw garandeert u een grote gebruiksvriendelijkheid en een ongekend lange levensduur.

In tegenstelling tot een metalen barbecue waarbij de warmte makkelijk door het deksel verdwijnt omwille van de warmtegeleiding van het metaal, behoudt de Primo Grill veel langer zijn warmte met een optimale bereiding, meer smaak en een malser en sappiger resultaat tot gevolg. Een PRIMO is oven en barbecue in één. U kunt er vlees, vis, brood, kip, groenten, pizza, speenvarken, desserten enz… op klaarmaken.

In elk van de modellen van groot naar klein, kunt u bakken, grillen, roken, braden, zelfs op lage temperatuur dankzij een perfect werkende luchtregeling. Er is ook een volledig gamma nuttige Primo toebehoren in optie verkrijgbaar.

Kenmerkend aan de Primo Grill is de glanzende zwarte emaille laag waar het toestel mee is afgewerkt. Deze laag is loodvrij en laat u toe de Primo het hele jaar door buiten te laten staan. U kunt uw Primo Grill zelfs buiten gebruiken tijdens de wintermaanden. Met de Primo organiseert u een fantastische familiebarbecue met Kerstmis of met Nieuwjaar! Aan de buitenkant wordt de deksel nooit extreem warm waardoor temperatuurschommelingen en barre weersomstandigheden geen invloed hebben op uw kookprestaties en u in alle veiligheid de Primo Grill kunt gebruiken. De perfecte temperatuurregeling zorgt voor een laag verbruik van houtskool.

De Primo Grill, een robuuste en uiterst betrouwbare Amerikaanse BBQ, maakt van al uw feesten een echt geslaagde gebeurtenis voor u, uw familie en uw vrienden.

Primo Grill historie

Toen George Samaras in 1986 zijn dienstplicht als apotheker in het Griekse leger had volbracht, zocht hij een manier om carrière te maken in het leven en keerde hij terug naar zijn oude liefde: de zee. Hij begon deel te nemen aan zeilbootraces en werd kapitein op een jacht waarmee toeristen uitstapjes maakten langs de Griekse eilanden. In 1988 ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Kelly, een Amerikaans jonge vrouw op vakantie met haar familie. Ze hadden Georges’ boot gecharterd voor een uitstapje. George was weg van Kelly en bleef met haar in contact zelfs na haar terugkeer naar Amerika. Uiteindelijk verhuisde Kelly naar Griekenland en de twee trouwden. Zeven jaar later besliste het paar naar de US te verhuizen.
Georges’ schoonvader had een Kamado BBQ en op Thanksgiving roosterde George voor het eerst een kalkoen op dit toestel. Hij stond versteld van de malsheid en de smaak van de vogel die hij had bereid op de Kamado. Nog nooit had hij op een dergelijke manier geroosterd en met wat voor een resultaat. Hij kocht een Kamado voor zichzelf en begon deze intensief te gebruiken. Hij was zo enthousiast dat hij zijn vrienden en familie er over vertelde en begon de toestellen te exporteren naar Griekenland. Uiteindelijk had hij er een klantenbestand van 80 mensen die een dergelijk toestel wensten aan te schaffen. Hij vroeg de toenmalige fabrikant of hij de Kamado toestellen mocht verdelen in Griekenland maar dit werd hem geweigerd. Doch niet getreurd, George had een gat in de markt gevonden en besloot om zelf Kamado toestellen te gaan maken.

primo grill optiesVanuit verschillende hoeken werd hem gezegd dat hij voor een onmogelijke taak stond maar George hield vol en na verschillende jaren ontwikkelen en testen vond hij uiteindelijk de juiste keramische mengeling voor zijn eigen toestel. In 1996 was hij klaar voor de verkoop van zijn eerste keramische grills. Samaras koos voor de naam “Primo” wat in het Italiaans “de beste” betekent. Hij huurde zijn eerste productieplant, een ruimte van 650 m2. Omwille van die beperkte ruimte kon hij slechts 2 toestellen per keer maken en hij moest van de ene kant van de stad naar de andere kant rijden om een oven te vinden om zijn keramische toestellen te bakken. Tijdens de volgende jaren werden zijn Kamados meer bekend en gewild omwille van hun kwaliteit en omdat ze de enige keramische grills waren die helemaal in de USA gemaakt werden.

Samaras bleef  gepassioneerd zoeken naar verbetering voor zijn keramische toestellen en naar vernieuwende producten. In 2000 introduceerde hij zijn eerste Primo 2000: een keramische gasgrill. Zijn idee was om de eigenschappen van een keramische grill, het lang bewaren van de warmte en het sappig houden van het gebakken vlees, te combineren met het gemak van een gas gestookte BBQ, iets waar zo vele BBQ liefhebbers naar verlangden.

Primogrill-fabricageHet resultaat was verbluffend, nooit gezien in de BBQ wereld. Er werden er meer dan 700 van verkocht. De productie werd echter na een paar jaar stopgezet wegens transportproblemen. George bleef echter doorgaan met de ontwikkeling en keek verder dan de bekende ronde vormen van de traditionele Kamado. Hij ontdekte dat een ovalen vormgeving veel meer kookmogelijkheden en rendement bood. Deze revolutionaire ontdekking veranderde Primo voor altijd. De introductie van de gepatenteerde ovalen vormgeving van de Primo in 2002 zette Primo helemaal op de kaart als een van de belangrijkste fabrikanten van keramische grills. Vandaag is het hoofdkwartier van Primo gevestigd in een fabriek van 85500 m2 in Tucker, Georgia en zijn de Primo Grills and Smokers de wereld rond in 26 landen beschikbaar.

De voordelen

De Ovale vorm.

De gepattenteerde ovale vorm van de Primo Oval series geeft meer mogelijkheden, gebruiksgemak, meer ruimte in één en dezelfde grill dan een ronde grill. Primo Grill is de enige met een ovale keramische barbecue.

Meer Smaak.

Bereid vlees, vis, kip, groente, brood, pizza of wat dan ook in de Primo Grill en u zult versteld staan vaan de smaak. De Kamadostyle bereiding zorgt ervoor dat elk product veel sappiger en smaakvoller uit de Primo Grill komt.

Meer werkruimte.

Door zijn ovale vorm heeft de Primo Ovaal serie meer werkruimte dan ronde barbecue grills. Langere stukken vlees of spiesen kunnen hierdoor moeiteloos op de grill geplaatst worden. Maar ook een hele zalm zijde kan er moeiteloos op met daarom heen nog genoeg ruimte voor ander zaken zoals groente en krieltjes.

Deelbare roosters.

Door de Ovale vorm heeft de Primo Ovaal de ruimte voor twee D-vormige roosters. Hierdoor kan er in de Primo Grill met verschillende hoogtes gewerkt worden. Deze verschillende hoogtes werken ook door met de optionele verhogingsroosters. In totaal kan er dus op vier verschillende hoogte tegelijkertijd gegrild worden.

Direct grillen, indirect grillen of beide tegelijk.

De Primo Oval kan het allemaal. Je kunt de hele Primo gebruiken om direct te grillen, of helemaal indirect. Maar de Primo Ovaal kan ook twee zones aan die zowel direct als indirect kunnen grillen. Van alle keramische barbecues, die beschikbaar zijn, is de Primo Ovaal de enige die dit kan! Deze optie geeft zoveel meer gebruik gemak. Voorbeeld: in een ronde keramische barbecue, kun je een kippenpoot aanzetten boven direct vuur, om te voorkomen dat deze verbrand en van binnen nog niet gaar is moet dit doorgaren boven indirecte warmte.  Hiervoor moet een ronde keramische barbecue grill omgebouwd worden door er een “plate setter” of een “reflector steen” in te plaatsen. Dit geeft warmte verlies en een hoop gedoe. Als deze dan omgebouwd is en de “plate setter” ligt erin en de kip  weer op het rooster kun je voorlopig niet direct grillen. Dus alle satés, hamburgers en steaks moeten wachten totdat de kip klaar is. Dan moet eerst de grill weer omgebouwd worden, op temperatuur komen en dan kan de saté erop. En dan wil de volgende een kipje. En daar ga je weer.. ..In de Primo Ovaal hoeft dat niet! Je hebt een directe en een indirecte zone waardoor je gewoon de hamburgers en saté kunt grillen terwijl je kip ligt te garen in de indirecte zone. We kunnen de vuurhaard scheiden meet een vuurhaardscheider. 2 zones, 1 Keramisch barbecue grill. De Primo Ovaal is de enige onder de keramische barbecue die dit kan.

De Primo Grill brandt lang.

De Primo Grill is energiezuinig. Met een halve bak houtskool, (gebruik hiervoor de vuurhaardscheider), kun je al 8 uur grillen! Als je low and slow aan het koken gaat kun je de grill gemakkelijk 24 uur laten branden zonder deze bij te vullen. Keramiek is warmtevast en heeft daardoor maar weinig energie nodig om heet te blijven. Bij gewone stalen barbecues gaat 80- 90% van de warmte (energie) verloren aan de buiten lucht.

De Primo Grill heeft een constante temperatuur.

Doordat keramiek erg goed isoleert is de Primo Grill heel goed af te stellen op een gewenste temperatuur. Door middel van het regelen van de luchtstroom kun je meer of minder zuurstof toelaten in de Primo grill waardoor er een meer of mindere verbranding ontstaat. Een grote verbranding betekent een  hogere temperatuur, een lage verbranding een lagere temperatuur.

Weer en wind bestendig.

Keramiek is weer en wind bestendig. Dat is handig in ons klimaat. Of het nu regent of sneeuwt, het vriest dat het kraakt of het is zonnig en 30 graden het maakt niet uit de Primo grill kan het aan. Maar als ik nu in de winter bij -18 de Primo grill aansteekt, barst deze dan niet? Nee! Omdat de houtskool in de Primo Grill aangestoken wordt, gaat de temperatuur van de Grill geleidelijk omhoog en zo wordt de keramiek overal geleidelijk warm.

Snel gebruiksklaar.

De Primo Grill is snel gebruiksklaar. De houtskool wordt in de Primo Grill aangestoken met een goed en milieuvriendelijk, aanmaakblokje. Zodra dit blokje is uitgebrand (+/- 6 min) dan heeft de houtskool genoeg vuur om zelfstandig door te branden. Als u nu de deksel van de Primo sluit zal de temperatuur gaan stijgen naar zo’n 70 graden. Dit is warm genoeg om bijvoorbeeld een zalmzijde te  bereiden. Na ongeveer 15 minuten zal de grill op 200 graden zijn. Dit is de gemiddelde temperatuur om normaal te gaan grillen.

Hoge luchtvochtigheid.

Door de keramiek heeft de Primo Grill een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor droogt je product niet uit tijdens het bereiden en zul je keer op keer een mooi sappig en gaar stukje vlees, vis of mooie groente hebben. Ter vergelijking: stalen BBQ’s absorberen vochtigheid vanuit de lucht en het product en dat verdwijnt door condensatie (tegen het deksel ) waardoor uw product altijd minder sappig zal zijn.

Geen invloeden van buiten af.

Keramiek heeft als mooie eigenschap dat het goed warmtevast is. Dit wil zeggen dat een flinke regenbui of harde wind geen invloed heeft op de temperatuur van de Primo Grill. Hierdoor blijft de ingestelde temperatuur constant.

Gemakkelijk schoon te maken.

De Primo Grill is heel gemakkelijk schoon te maken. De roosters zijn geëmailleerd. Hierdoor plakt er weinig aan het grill rooster. Deze roosters zijn daardoor heel makkelijk schoon te maken. Gebruik hiervoor een koper of messing borstel. Gebruik NOOIT een STAALBORSTEL. hierdoor beschadig je de roosters en raakt het onderhoudsvrije email beschadigd. De as kan heel gemakkelijk met een as-pook onderuit de Primo Grill verwijderd worden.

Meer Grill ruimte.

Door het toevoegen van een opzet (verhoging) rooster kun je meer grill ruimte creëren. Zo kan je nog meer tegelijk klaarmaken in je Primo Grill.

“Veilig”

De Primo Grill wordt niet zo heet aan de buitenkant als een stalen barbecue. Natuurlijk wordt een primo ook warm en je zult als je hem aanraakt voelen dat hij heet is maar je verbrandt je niet meteen zoals dat gebeurd bij een stalen barbecue. Het voelt net zo als dat je in de winter met steenkoude handen een hete centrale verwarming vastpakt. Je voelt dat het behoorlijk heet is en haalt je handen er vanaf zonder dat je je direct verbrandt zoals bij een stalen barbecue.

Rust

Bij het gebruik van een Primo Grill krijg je rust tijdens de barbecue. Je hoeft niet constant te draaien en te keren. In een Primo Grill wordt alles gelijkmatig verwarmd waardoor je het rustig kan laten liggen in de indirecte zone.

Garantie

Op alle Keramische delen van de Primo Grill zit 20 jaar garantie.

Veel gestelde vragen

Is het veilig om de Primo Grill gedurende alle seizoenen te gebruiken?

Jazeker. De Primo Grill & Smoker kunt u gedurende het hele jaar gebruiken. Ze presteren ongeacht het klimaat.

Kan ik de Primo Grill buiten laten staan in de regen?

Jazeker. De Primo Grill is beschermd met een loodvrije glans laag die thermaal met het keramische materiaal is gebakken. We raden u wel aan om de beschermhoes te gebruiken om de andere metalen onderdelen van de Primo Grill & Smoker te beschermen.

Wat is het doel van de bescherm banden?

De bescherm banden zijn de verbinding tussen de twee belangrijkste secties van de grill waardoor er een betere temperatuur regeling mogelijk is.

Ze beschermt de beide delen van de Primo Grill als het deksel te snel wordt gesloten.

Moet ik de bescherm banden vervangen?

Jazeker. De bescherm banden zijn gemaakt uit een generisch vilt vrij van chemische stoffen. Indien nodig, kan een nieuwe band worden aangebracht met hittebestendige lijm. Dit kunt u gewoon bij ons bestellen.

Hoe krijg ik een bedje van kolen in brand?

Dat is niet mogelijk. Roer voor dat u het houtskool aansteekt even goed door de kolen zodat de kleine stukjes in de as la terecht komen. We raden u aan om periodiek de as te verwijderen, hoe minder as hoe beter de luchstroom. Wij gebruiken altijd 2 of 3 “Holz flame” die we vervolgens aansteken. Met de Primo Grill is het niet nodig om echt veel houtskool te laten branden. Bekijk de thermometer en naar gelang wat u wilt koken regelt u de temperatuur voor een optimaal resultaat.

Hoe lang moet ik wachten tot de kolen warm zijn?

Dat is afhankelijk van wat en hoe u wilt koken.

Langzaam en traag: sluit beide lucht toevoeren,voordat de temperatuurmeter 100 graden Celsius heeft bereikt.

Licht geroosterd: Laat de Primo Grill tot 150 graden Celsius komen en sluit dan de luchttoevoer met de helft.

Geroosterd: Laat de temperatuur tot 260 graden Celsius à 310 graden Celsius komen en sluit dan de luchttoevoer voor 2,5 centimeter.

Andere variabelen: De soort houtskool dat u gebruikt, hoeveelheid voedsel, omgevingstemperatuur, etc..

Hoe laat ik het vuur uitgaan?

Sluit na het koken alle openingen, zodat de overblijvende kolen zullen doven. Gebruik de rest van de kolen opnieuw voor de volgende keer. Door de thermo-karakteristieken van de Primo Grill zal het een tijdje duren, voordat deze is afgekoeld.

WAARSCHUWING: Gebruik geen water om de brandende kolen te doven.

Hoe kan ik snel de temperatuur minderen?

Sluit de onderste en bovenste luchttoevoer volledig. Laat ze gesloten totdat u de gewenste kook temperatuur hebt bereikt. Hierna verandert u de luchttoevoer om de temperatuur te regelen. Voor extreme temperatuur dalingen opent u het deksel gedurende een tijdje.

Kan ik vloeibare brandstof gebruiken?

Nee. Gebruik nooit vloeibare brandstof, omdat het keramische deel de geur van deze vloeistof zal opnemen en dit kunt u ruiken in uw voedsel.

Kan ik met een open deksel koken?

Met een open deksel grillen kan best uitgeprobeerd worden door een ervaren griller. U verbruikt hierdoor wel wat meer houtskool. Deze manier rvan grillen/roosteren is eerder geschikt voor kleinere hapjes.

Heb ik geen draaispit nodig met mijn Primo Grill?

Nee. Een draaispit heeft u niet nodig, omdat er binnen in de Primo Grill een gelijkmatige verdeling van de warmte is. Dus al uw vlees kookt regelmatig.

Kan ik verschillend voedsel bakken op hetzelfde moment?

Jazeker. De Primo Grill laat het toe om verschillend voedsel op hetzelfde moment te bakken, zelfs op verschillende temperaturen. Dit is mogelijk als u gebruikmaakt van de gietijzeren verdeler en met een half gevulde brandhaard werkt.

Kan ik een pizza of brood bakken in de Primo Grill?

Jazeker. Gebruik de keramische pizza steen voor prima resultaten.

Kan ik een druiprek gebruiken?

Als u een druiprek gebruikt, dan voorkomt u dat marinade en vetten in de kolen terechtkomen. Daarmee voorkomt u hoge vlammen.

Moet ik de grill roosters verhogen of verlagen?

Nee. De circulatie van de warmte is gelijk in de Primo Grill & Smoker, waardoor het niet nodig is om het rooster te verlagen of te verhogen.

Kan ik de Primo Grill gebruiken om te roken?

Jazeker. Om te roken moet u de temperatuur van de Primo Grill & Smoker verlagen 65 en 120 graden Celsius. Als u een extra smaak wilt toevoegen, dan kunt u uw favoriete houtsnippers gebruiken.

Moet ik de binnenkant van de Primo Grill reinigen?

Nee. U moet alleen de buitenkant van de Primo Grill reinigen, niet de binnenkant. Het makkelijkste is om de roosters te reinigen en de assen te verwijderen. De buitenkant kan worden gereinigd met warm water met wat afwasmiddel.

Kan ik de Primo Grill gebruiken op een houten ondergrond?

Jazeker. De Primo Grill kan op elke houten ondergrond worden gebruikt, als u maar de stenen voet gebruikt om de Primo Grill op te zetten.

Hoe verwijder ik de as?

Zeer gemakkelijk. Open de onderste luchttoevoer en gebruik de aspook om de as uit de Primo Grill te verwijderen. Haal de brandhaard noch de keramische plaat uit de BBQ.

Mijn Primo Grill heeft kleine barstjes. Moet ik ongerust zijn?

Nee. Deze kleine barstjes zijn normaal en zullen niets veranderen aan de degelijkheid van de Primo Grill. Maar indien er effectief keramiek afbrokkelt, neem dan contact op met je leverancier.

Andere vragen?

Hebt u een vraag die hierboven niet wordt beantwoord? Mail ons gerust.

Bellen kan uiteraard ook: 06 83 20 61 93